Indicador

Biodiversitat

Canvis fenològics

A la natura, un dels efectes i canvis més evidents que ens mostren les espècies com a resposta al canvi climàtic són les alteracions fenològiques, és a dir, canvis en el seu calendari natural, en el cicle de vida, com ara el moment de l’any en que hivernen, es reprodueixen o migren, entre d’altres.

El cicle biològic d’un gran nombre d’espècies s’està modificant de forma significativa i el canvi climàtic sembla ser-ne la causa principal. Les respostes fenològiques al canvi climàtic difereixen molt entre les espècies, cosa que pot provocar una dessincronització en determinades interaccions clau entre elles. A més a més, aquests desajustos poden comportar també alteracions considerables en l’estructura de les comunitats d’alta muntanya.

No es disposen, però, a l’Alt Empordà, de sèries de dades/observacions prou llargues com per extreuren dades concretes i fer-ne una correlació directe amb el canvi climàtic.

La xarxa fenocat, però, disposa d’una sèrie antiga d'observacions fenològiques, que és la sèrie de la Serra d'Almos (la Ribera d'Ebre), amb observacions meteorològiques i fenològiques des de 1971 fins a l'actualitat. Amb gairebé 50 anys d'observacions, sí que es pot fer un estudi de la relació entre clima i fenologia, i els resultats demostren que la variació del clima en aquest període (1971-actualitat) ha comportat:

- un avançament en la floració i maduració del fruit de la gran majoria d'espècies vegetals

- un endarreriment de la caiguda de les fulles també de la majoria d'espècies vegetals

- alguns ocells (com l'oreneta vulgar) han avançat la seva data d'arribada i també han avançat la seva data de migració.